THL:n pääjohtaja: ”Joku ohjelmoija on mokannut…”

Viime viikkoina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska on joutunut valittelemaan ja selittelemään tapahtumasarjaa, jossa lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen (GSK) pneumokokki-rokotetutkimuksessa noin 200 lasta on saanut tutkimuksen aikana liikaa rokotetta ohjelmistovirheen takia. Ylen mukaan Puska kommentoi: ”On käsittämätöntä, että isossa lääkefirmassa voi tapahtua tällainen virhe. Tällaiset asiat pitäisi tarkistaa moneen kertaan.”

Puskan kommentti on hyvä esimerkki siitä, kuinka tietojärjestelmien ongelmat tuntuvat monesti liiketoiminnan edustajille ja päättäjille käsittämättömiltä. Kuitenkin on tärkeää myös kysyä, mitkä ovat THL:n ja GSK:n tietojärjestelmien laadunvarmistukseen ja riskien hallintaan tekemät panostukset? Millä ennakoivilla toimenpiteillä ja tietojärjestelmien hallintointimalleilla nämä tapahtumat ylipäätään yritettiin estää?

Harmillisen usein oletuksena tuntuu olevan, että mitään erillisiä toimenpiteitä tietojärjestelmien laadun varmistamiseksi tai riskien hallitsemiseksi ei tarvita, vaan kaiken pitäisi sujua kuin elokuvissa ilman sen kummempia panostuksia – ikään kuin sattumalta. Tämä on vaarallinen harhakäsitys.

Tietojärjestelmistä voidaan saada laadukkaita ja luotettavia. Tämä vaatii kokonaisvaltaisen asiantuntemuksen ja riippumattoman laatu- ja riskinäkökulman tuomista mukaan tietojärjestelmiin liittyvään työskentelyyn. Näin saadaan selkeyttä monimutkaisuuteen, saadan ymmärrystä riskeistä ja voidaan suunnata resurssit oikein riskien hallisemiseksi.

Laatua ja riskittömyyttä ei voi saavuttaa ilman panostuksia ja sen arvoa voi olla haastava mitata. Joka tapauksessa panostukset ennakoitavuuteen, laatuun, hallittuihin riskeihin kannatavat, sillä kukaan vastuullinen johtaja ei halua tilanteeseen, jossa joutuu toteamaan ”joku ohjelmoija on mokannut”.

Toki tässäkin oli onni onnettomuudessa, että rokotesekoilun seuraukset jäivät vähäisiksi. Potilastietojärjestelmät, joihin upotetaan jo julkista rahaa satoja miljoonia vuodessa uhkaavat vielä vakavammin ja vielä useamman terveyttä. Potilastietojärjestelmistä kirjoitan näkemykseni joku toinen kerta.

Lisätietoa: Yle

Kommentointi on suljettu.