IT-hankinnan sudenkuoppa #3: osaamisharha

Jatkan tässä blogissa IT-hankintojen käytännön haasteiden käsittelyä. Monet haasteista aiheutuvat riippumattoman näkökulman puuttumisesta hankkeen valmistelussa ja toimittajavalinnassa (ks. aiempi blogi Riippuvaisen IT-toimittajan keittokirjasta). Kerron näkemykseni tyypillisistä haasteista, mistä ne johtuvat ja miten sudenkuopat vältetään. Haasteisiin vaikuttavat sekä IT-toimittajan yksipuolinen etujen ajaminen että ostavan tahon puolella vallitsevat vääristyneet ajattelutavat tai osaamisen puute.

Kun aiemmissa blogeissa käsitellyt IT-hankinnan sudenkuopat monimutkaistaminen ja vähättely on onnistuttu välttämään, toteutettavalla IT-ratkaisulla on todellisen asiakastarpeen mukainen laajuus ja realistinen projektisuunnitelma. Tämän jälkeen projektiin pitää löytää resurssit eli asiantuntijat, jotka toteuttavat projektin. IT-hankintojen kolmas sudenkuoppa osaamisharha liittyykin näiden asiantuntijoiden nimittämiseen eli projektien resursointiin.

Osaamisharha-sudenkuoppaan ajaudutaan, jos projekti resursoidaan tekijöillä, joilla ei ole tarpeeksi tai oikeanlaista osaamista projektin läpi viemiseksi projektisuunnitelman mukaisesti. Parhaiden osaajien saaminen projektiin on usein haastavaa, joten tärkeää on, että resursointiin liittyvät kompromissit tehdään oikealla tavalla ja samalla tiedostetaan päätösten vaikutukset projektin aikatauluun ja laadunvarmistustarpeisiin. Osaamisharha pätee myös organisaation sisäisten resurssien osaamiseen, eikä pelkästään IT-toimittajan resursseihin.

Mikä sitten aiheuttaa osaamisharhan? Se, että projektiin tarvittavan osaamisen hahmottaminen ja tarjolla olevien resurssien osaamisen arviointi on erittäin haastavaa. Kukapa asiakas ei haluaisi projektiinsa parhaita mahdollisia osaajia? Toimittajat saattavatkin myyntivaiheessa esitellä asiakkaalle projektin tulevia toteuttajia osaavammat ja kokeneemmat resurssit. Jos asiakas tilaa projektin, resurssit muutetaan kokemattomampiin ja kokeneet resurssit katoavat vähin äänin taka-alalle.

Joskus resurssien osaamisen arvioinnissa ajaudutaan numero- ja termipeliin eli lasketaan ja vertaillaan resurssien CV:iden perusteella kokemusta kuukausissa tai etsitään tiettyjä IT-alan erikoistermejä pyrkimättä sen syvemmin tai laajemmin ymmärtämään tarvittavaa tai tarjolla olevaa osaamista. Projektit ovat aina erilaisia (vaikka olisi sama teknologia), joten myös tiimityötaidot sekä kokonaisuuksien ymmärtäminen ovat arvokasta osaamista. Harvoin ymmärretään, että asiantuntija, joka on aiemmin tehnyt teknologian X versiolla Y viisi projektia ei ole (useimmiten) viisi kertaa parempi osaaja kuin asiantuntija, joka on tehnyt samalla teknologialla vain yhden projektin ja neljä muuta projektia.

Miten osaamisharha-sudenkuoppa voidaan sitten välttää? Pitämällä mielessä kolme käytäntöä:

  1. arvioimalla kattavasti resurssien kokemusta ja toiminnallista osaamista (kokemuksen kesto vs. sisältö, tekninen erikoistuminen vs. monipuolisuus, prosessiosaaminen, organisaatio-osaaminen)
  2. ottamalla huomioon myös resurssien ei-toiminnallinen osaaminen (tiimityö, viestintä, projektityö, kokonaisuuksien ymmärtäminen) sekä motivaatiotekijät (asenne, oppimishalu, oppimiskyky)
  3. valitsemalla ja sitouttamalla projektin avainhenkilöt (esim. projektipäälliköt, ratkaisun tekninen omistaja, laadunvarmistusroolit) sekä sopimuksellisilla että johtamistekijöillä.

IT-hankinnoissa usein tahattomastikin syntyvän osaamisharha-sudenkuopan kiertämiseksi organisaatioiden on hyvä pyytää hankintavaiheeseen avuksi ulkopuolinen neuvonantaja, jolla on vankka sekä tekninen että projektinjohtokokemus vaativista tietojärjestelmähankkeista. Ulkopuolisen neuvonannon avulla organisaatio saa hankkeen valmisteluun riippumattoman näkökulman, jolla varmistetaan hankkeen onnistuminen.

Tarvitsetko neuvoa IT-hankinnoissa ja haluatko varmistaa IT-hankintojen onnistumisen? Tutustu palveluihini ja ota yhteyttä!

Kirjoittaja on Cheetah Consulting Oy:n perustaja ja johtava konsultti Teemu Leppänen. Teemulla on yli 15 vuoden monipuolinen käytännön kokemus IT-ratkaisujen toimittamisesta kansainvälisissä teknologiayrityksissä ja tarjoaa yrityksensä kautta erilaisia IT-neuvonanto- ja koulutuspalveluita.

Julkaissut Teemu Leppänen

Teemu Leppäsellä on vahva kokemus vaativista liiketoiminnan tietojärjestelmistä ja kymmenistä suurille organisaatioille toteutetuista IT-projekteista. Koulutukseltaan Teemu on tekniikan tohtori ja diplomi-insinööri (TKK). Teemun perustama Cheetah Consulting Oy on liiketoiminnan tietojärjestelmiin liittyvään neuvonantoon ja IT-toimittajayhteistyön kehittämiseen erikoistunut yritys. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaista, toimittajista riippumatonta palvelua pohjautuen kattavaan teknologia-, projekti- ja liiketoimintaosaamiseen