Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska joutui valittelemaan ja selittelemään tapahtumasarjaa, jossa lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen (GSK) pneumokokki-rokotetutkimuksessa noin 200 lasta sai tutkimuksen aikana liikaa rokotetta ohjelmistovirheen takia. Ylen mukaan Puska kommentoi: ”On käsittämätöntä, että isossa lääkefirmassa voi tapahtua tällainen virhe. Tällaiset asiat pitäisi tarkistaa moneen kertaan.”

Puskan kommentti on hyvä esimerkki siitä, kuinka tietojärjestelmien ongelmat tuntuvat monesti liiketoiminnan edustajille ja päättäjille käsittämättömiltä. Kuitenkin on tärkeää myös kysyä, mitkä ovat THL:n ja GSK:n tietojärjestelmien laadunvarmistukseen ja riskien hallintaan tekemät panostukset? Millä ennakoivilla toimenpiteillä ja tietojärjestelmien hallintointimalleilla nämä tapahtumat ylipäätään yritettiin estää?

Harmillisen usein oletuksena tuntuu olevan, että mitään erillisiä toimenpiteitä tietojärjestelmien laadun varmistamiseksi tai riskien hallitsemiseksi ei tarvita, vaan kaiken pitäisi sujua kuin elokuvissa ilman sen kummempia panostuksia – ikään kuin sattumalta. Tämä on vaarallinen harhakäsitys.

Tietojärjestelmistä voidaan saada laadukkaita ja luotettavia. Tämä vaatii kokonaisvaltaisen asiantuntemuksen ja riippumattoman laatu- ja riskinäkökulman tuomista mukaan tietojärjestelmiin liittyvään työskentelyyn. Näin saadaan selkeyttä monimutkaisuuteen, saadan ymmärrystä riskeistä ja voidaan suunnata resurssit oikein riskien hallisemiseksi.

Laatua ja riskittömyyttä ei voi saavuttaa ilman panostuksia ja sen arvoa voi olla haastava mitata. Joka tapauksessa panostukset ennakoitavuuteen, laatuun, hallittuihin riskeihin kannattavat, sillä kukaan vastuullinen johtaja ei halua tilanteeseen, jossa joutuu toteamaan ”joku ohjelmoija on mokannut”.

Toki tässäkin oli onni onnettomuudessa, että rokotesekoilun seuraukset jäivät vähäisiksi. Potilastietojärjestelmät, joihin upotetaan julkista rahaa satoja miljoonia vuodessa, uhkaavat vielä vakavammin ja vielä useamman terveyttä. Potilastietojärjestelmistä kirjoitan näkemykseni joku toinen kerta.

Lisätietoa: Yle

Kirjoittaja on Cheetah Consulting Oy:n perustaja ja johtava konsultti Teemu Leppänen. Teemulla on yli 15 vuoden monipuolinen käytännön kokemus IT-ratkaisujen toimittamisesta kansainvälisissä teknologiayrityksissä ja tarjoaa yrityksensä kautta erilaisia IT-neuvonanto- ja koulutuspalveluita.